• Snelle levering
 • Geleverd door heel Europa
 • +31 (0) 341 - 495424

4.8Van de 10 Reviews

UW GROOTHANDEL IN ZELF TESTER & GEZONDHEIDSMIDDELEN

  Waarom een Alcoholtester?
  BLOG

  Wiard van den Berg - 01 / Nov / 2019

  Waarom een Alcoholtester?

  Waarom zou u als bedrijf een alcoholtester bestellen?

  Feiten en cijfers

  Werk en Beroep
  Het aantal probleemdrinkers onder de beroepsbevolking wordt geschat op 5 à 10%
  Werknemers met een alcoholprobleem presteren maar 75% van hun salaris!
  10- à 30% van de ernstige bedrijfsongevallen hebben te maken met alcohol.
  60% van de bedrijfsproblemen die voortkomen uit alcoholgebruik worden niet veroorzaakt door zwakke drinkers maar juist door degenen die occasioneel te veel drinken.
  2,2 miljard euro = de geschatte totale kost van alcohol voor het bedrijfsleven in België.
  Ziekteverzuim of afwezigheid op het werk liggen 2 tot 4 keer hoger bij mensen met drankproblemen.


  België
  In 1990 dronk de Belg gemiddeld 9,9 liter pure alcohol. In 2003 was dit 8,8 liter. Het totale alcoholgebruik daalt, maar alcohol blijft het meest gebruikte genotmiddel in België.
  Op basis van twee onderzoeken, namelijk de gezondheidsenquête en het huishoudbudgetonderzoek, concluderen de onderzoekers dat er in België tussen 4,5 en de 6,8 % probleemdrinkers zijn ofwel tussen de 378.000 en 568.000 personen.
  In verhouding komt het grootste aantal problematische alcoholgebruikers voor in de leeftijdsgroep 55-64 jaar.
  Onderzoek uit 2005 toont aan dat zeven op de tien leerlingen in het secundair onderwijs het afgelopen jaar alcohol dronken. Van alle alcoholische dranken is bier het meest populair: ruim de helft van de leerlingen dronk het voorbije jaar bier, één op vijf deed dit minstens één keer per week.

  Nederland
  In 2003 dronk elke Nederlander gemiddeld 78,7 liter bier, 19,6 liter wijn en 5 liter gedistilleerd. In totaal 8 liter pure alcohol per persoon per jaar.
  9% van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar en ouder heeft problemen door of met het eigen alcoholgebruik. Dit zijn ruim 1,1 miljoen mensen! Hiervan zijn 325.000 mensen verslaafd aan alcohol.
  Jaarlijks ontvangen ongeveer 13.000 personen spoedeisende hulp in een ziekenhuis voor ongevallenletsel, waarbij alcohol een rol speelt.
  Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat scholieren steeds meer en op steeds jongere leeftijd gaan drinken. Onderzoek van het NIGZ laat zien dat een kwart van de jongens tussen de 15 en 25 jaar excessief drinkt.
  Bij uitgaande jongeren drinkt 57% van de jongens en 16% van de meiden tijdens het stappen gemiddeld meer dan 10 glazen alcohol ("binge-drinking"). Ook is 33% van de jongens en 14% van de meiden regelmatig dronken of aangeschoten. De alcoholproblemen van jongeren ontstaan vooral door het ongeremd doordrinken in drinksituaties en door het drinken in situaties waarin men eigenlijk helemaal geen alcohol zou moeten drinken (zoals in het verkeer).
  De laatste jaren verkeert in weekendnachten tussen de 4 en 4,5% van de automobilisten in Nederland onder invloed van alcohol. Als gevolg daarvan vallen er jaarlijks 250 doden en 3,500 ernstig gewonden.

  Internationaal
  In de Europese landen is het alcoholgebruik het hoogste ter wereld. Gemiddeld wordt in de Europese Unie per inwoner 10,5 liter pure alcohol per jaar gedronken. De hoogste gemiddelde consumptie wordt in 2003 gemeten in Luxemburg, Hongarije en Tsjechië (resp. 12,6 - 11,4 - 11,0 liter pure alcohol per jaar), de laagste in Zweden en Noorwegen (resp. 4,9 en 4,4 liter pure alcohol per jaar.

  Wist je dat ... ... op het ogenblik dat je dit leest ongeveer 40 miljoen mensen dronken zijn.

   

  Feiten en fabels

  DE FABELS

  1. Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn!
  2. Alcohol is goed tegen de dorst.
  3. Van koffie wordt je nuchter.
  4. Alcohol is een goede slaapmuts.
  5. Een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding.
  6. Alcohol helpt tegen stress.
  7. Alcohol warmt je op.
  8. Als je door een rietje drinkt, raak je sneller dronken.
  9. Alcohol is een harddrug.

  EN DE FEITEN

  1. Wijn na bier is plezier, bier na wijn is venijn.
  Fout. Het mengen van verschillende soorten alcohol kan je inderdaad misselijk maken. Maar de volgorde heeft geen belang.

  2. Alcohol is goed tegen de dorst.
  Fout. Alcohol stimuleert alleen de nieren, zodat er meer vocht wordt afgescheiden dan opgenomen. Bij te veel alcohol is de bekende nadorst daar het gevolg van

  3. Van koffie wordt je nuchter.
  Fout. De lever heeft anderhalf uur nodig om 1 glas alcohol af te breken. En koffie verandert daar niets aan. Ook andere lapmiddeltjes zoals haring eten, een luchtje scheppen, een rondje lopen - het helpt niets.

  4. Alcohol is een goede slaapmuts.
  Fout. Alcohol kan helpen om in te slapen, maar veroorzaakt ook slaapstoornissen: je slaap is minder diep, je wordt sneller wakker.

  5. Een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding.
  Fout. Het feit dat bruin bier vitamine B bevat, is echt geen reden om tijdens de borstvoedingsperiode bruin bier te drinken. En het argument dat je van alcohol drinken rustig wordt (wat dan weer goed is voor de melkproductie en de borstvoeding), is ook niet afdoende. Alcohol komt immers via de moedermelk bij de baby terecht en dat is slecht voor de ontwikkeling. Bovendien wordt het kindje slaperig van alcohol waardoor het niet meer genoeg drinkt.

  6. Alcohol helpt tegen stress.
  Fout. Alcohol verdooft alleen tijdelijk en het neemt de oorzaken van stress niet weg. En bij regelmatig gebruik heb je steeds meer alcohol nodig. Wat dan weer de stress verhoogt.

  7. Alcohol warmt je op.
  Dat lijkt misschien zo. Mensen drinken alcohol om warm te worden, maar het effect is net omgekeerd. Alcohol doet je lichaamstemperatuur zakken omdat de bloedvaten verwijden. Bovendien voel je minder snel dat je onderkoeld raakt.

  8. Als je door een rietje drinkt, raak je sneller dronken.
  Juist. Het is heel goed mogelijk dat mensen die bier met een rietje gaan drinken al dronken zijn! Maar er zijn ook fysiologische oorzaken. Bij het drinken met een rietje ontstaan in de mond meer alcoholdampen. Die dampen worden geïnhaleerd in de longen, en worden daar direct in het bloed opgenomen. De alcoholdampen ontstaan door het vacuümzuigen van het rietje, waardoor het kookpunt van alcohol (normaal 79 graden Celsius) wordt verlaagd. Er verdampt daardoor meer alcohol. Bovendien komt het bier in dunne straaltjes in de mond, waardoor het een groter oppervlak heeft dan een grote slok. Ook daardoor verdampt er meer alcohol. Daarnaast zorgt de grotere oppervlakte ervoor dat de koolzuurbelletjes in het bier gemakkelijker vrijkomen. De koolzuurbelletjes kunnen daarbij ook alcoholdamp meenemen uit de vloeistof. Ook kan het harde zuigen aan een rietje duizelingen veroorzaken, en daarmee een gevoel van dronkenschap.
  Bron:www.intermediair.nl/kv_artikel.jsp?id=3740
  Van alcohol drinken door een rietje word je dus inderdaad eerder dronken. Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet veel uit. Je krijgt bij het drinken door een rietje net zoveel alcohol binnen als uit een glas, namelijk 10 gram per consumptie. Het gaat alleen iets sneller. Je lever doet er vervolgens anderhalf uur over om dat ene glas af te breken.
  (Bron: Technische Werkwinkel Gezondheidszorg T.U Eindhoven en de alcoholinfolijn).

  9. Alcohol is een harddrug
  Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan, sterk alcoholhoudende drank.
  Bron: www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&a=2&b=11&c=17

  Alcohol wordt door sommige mensen gezien als een harddrug, hoewel deze stof in de meeste landen niet verboden is. Sterker nog, het gebruik van alcoholhoudende drank is diep geworteld in de westerse cultuur. Andere mensen beweren juist dat alcohol geen harddrug is, omdat het niet aan de definitie van een harddrug voldoet, te weten: "Harddrugs zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen." Daarnaast staat alcohol in de Opiumwet niet omschreven als een harddrug. Toch voldoet alcohol duidelijk aan de eisen om te classificeren als harddrug. Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend, en in verhouding veel schadelijker dan bijna alle harddrugs.
  Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Harddrug

  De wet verstaat onder harddrugs onder andere heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC. Harddrugs zijn geplaatst op lijst I van de Opiumwet. Als bijlage bij de Opiumwet zijn twee lijsten opgenomen met illegale middelen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen middelen met een onaanvaardbaar risico (lijst I) en andere middelen (lijst II).
  Bron: www.rijksoverheid.nl

   

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Waarom een Alcoholtester?
   01 / Nov / 2019

   Wiard van den Berg - 01 / Nov / 2019

   Waarom een Alcoholtester?

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen